A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság az állami gondoskodásban lévő gyermekek környezeti nevelését igyekszik megvalósítani a tóparton. Kiváló lehetőséget kínál a diákok számára, hogy a tantermi oktatás mellett, terepen is gyarapíthassák az ismereteiket. Idén rekord számú vendég érkezett a szezonban, több mint 1300 diák ismerkedhetett meg e kereteken belül a Velencei-tó élővilágával.

Évek óta immár hagyományként október első hétvégéjén kerül megrendezésre az Európai Madármegfigyelő Napok, melynek idén egyik helyszínéül a Madárvárta szolgált.

Sikerként könyvelhető el, hogy Magyarországon volt a legtöbb résztvevő, ezen belül is Fejér megyében voltak a legtöbben, több mint 1200-an, melyből közel kétszázan a Madárvártán regisztráltak.

A szakemberek segítségével madárgyűrűzési bemutatót is láthattak a résztvevők, továbbá érdekes előadásokat hallhattak a látványos természeti jelenségről: a madárvonulásról.

 

A közkedvelt programok mellett, egy itt végzett tudományos kutatás eredményeként egy új farkaspók-faj felfedezésének híre járta be a világot. Ebből az apropóból került megrendezésre a Velencei-tónál a 17. Magyar Pókász Találkozó. A konferencia utáni programoknak szintén a Madárvárta adott otthont. A közelgő tél sem zajlik majd események nélkül. Elkészül egy környezeti nevelési program, mely lehetővé teszi többek között az állami gondozásban lévő gyermekeknek is, hogy interaktív módon ismerkedjenek a természettel és az élővilággal.