Országos jellegű gyermekvédelmi évadnyitó sportvezetői munkaértekezletre került sor Bicskén, a Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon és Általános Iskola dísztermében. A magyar diáksportnak ez a speciális ága, a nevelőotthoni diáksport, a különféle fenntartású gyermek-és ifjúságvédelmi intézmények speciális sporttevékenysége, amely az 1960-as évek végétől kezdve egyre szervezettebb képet mutat.

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Fejér Megyei Kirendeltségének igazgatója, Mátrahalmi Tibor megnyitó beszédében elismeréssel szólt a diáksport eddig elért eredményeiről, méltatta a szervezésben részt vevő szakemberek fáradhatatlan munkáját, és a fenntartó jövőbeni támogatásáról is biztosította a résztvevőket.

Kozmann György, az EMMI Sportért Felelős Helyettes Államtitkára köszöntőjében a gyermekvédelmi diáksportnak a magyar sportban betöltött helyét és fontosságát emelte ki. A köszöntők után Kónya Endre és Vendégh Zsolt programfelelősök a 2015–2016-os sportévad versenyeiről, a 2016–2017-es sportévad versenyrendszerének változásairól, és a versenynaptár-munkaterv fontosabb elemeiről tájékoztatták a meghívott vendégeket.

Az elmúlt évad során 7 sportágban és 5 korosztályban 31 magyarországi sportversenyt, valamint két nemzetközi gyermekvédelmi sporttalálkozót is szerveztek. A képekkel gazdagon illusztrált összefoglalót követően Szabó Katalin, a FICE titkára a FICE Magyarországi Egyesülete és a gyermekvédelmi sport kapcsolatáról beszélt. Kónya Endre, a Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon szakmai vezetője és Bozsoki Róbert FICE Elnökségi tag, a Hűvösvölgyi Gyermekotthon tagintézményének vezetője egyéni történetekkel fűszerezett összefoglaló a Pozsonyban megrendezésre került XXVI. Gyermekotthonok közötti Nemzetközi Sporttalálkozóról, valamint a varsói a Gyermekotthonok Labdarúgó Világbajnokságáról szóló élménybeszámolóját hallgatva és az elért eredményeket látva mindenkiben megfogalmazódott az a gondolat, hogy a megkezdett munkát érdemes folytatni. A szervezők is bizakodnak és reménykednek abban, hogy a gyermekvédelmi sportélet intézményi és intézmények közötti szinten is tovább tud erősödni.